Als u klachten heeft, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Ook nu er door het coronavirus extra maatregelen zijn. Blijf dus niet met klachten rondlopen, maar bel uw huisarts als het nodig is.

Sinds maart van dit jaar zorgt het coronavirus voor enorme veranderingen. U kunt bijvoorbeeld minder gemakkelijk een afspraak maken bij uw huisarts. Even binnen lopen voor een recept of bloeddrukmeting is er al helemaal niet meer bij.

Dit komt door alle maatregelen die huisartsen moeten nemen om te voorkomen dat er nog meer mensen besmet worden met het coronavirus. 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u met klachten rond blijft lopen, u mag de huisarts gewoon bellen als u hulp nodig hebt. Samen met de assistente en de huisarts kijkt u welke zorg u nodig heeft. Dat kan dus ook een afspraak in de praktijk zijn.

Als u naar de praktijk komt, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Zo houden we het veilig voor u en voor onze medewerkers.

Afspraken – eerst bellen

Belt u altijd naar de praktijk als u een afspraak wilt maken. Naar de balie komen om een afspraak te maken, kan niet op dit moment. Als u belt, vraagt de assistente wat uw klachten zijn. Zo kan ze bepalen welke afspraak voor u het beste is. De assistente heeft medisch beroepsgeheim. Uw informatie zal zij dus vertrouwelijk behandelen.

Komt u vooral niet naar de praktijk om een afspraak te maken. Het zou dan te druk kunnen worden, waardoor we niet meer genoeg afstand kunnen houden.

Soorten afspraken

Het is niet altijd mogelijk om voor een afspraak naar de praktijk te komen. Soms krijgt u een telefonische afspraak of een digitale afspraak.

Dit doen we, omdat we voldoende afstand moeten kunnen houden. We hebben niet genoeg ruimte om iedereen die een afspraak wil naar de praktijk te laten komen. Ook andere zorgverleners in het gebouw – bijvoorbeeld fysiotherapeuten - ontvangen patiënten. We hebben met elkaar afspraken gemaakt over het aantal patiënten dat naar ons toe kan komen. De ruimte hebben we zo eerlijk verdeeld.

De assistente kan de volgende afspraken met u maken:

  • Een afspraak op de praktijk;
  • Een belafspraak met de huisarts (soms ook beeldbellen);
  • Een digitale afspraak, via e-mailberichten of online chatten;
  • Een visite aan huis.

Kom alleen naar uw afspraak

Heeft u een afspraak op de praktijk? Komt u dan alleen. Zo zorgen we ervoor dat het niet te druk wordt in de wachtkamer en de spreekkamer. Als u een begeleider nodig heeft, omdat u bijvoorbeeld slecht ter been bent, dan mag de begeleider meekomen.

Koorts, verkouden of hoesten? Bel

Heeft u een afspraak op de praktijk, maar bent u op de dag van de afspraak verkouden, heeft u koorts of hoest u? Bel dan eerst met de praktijk om met ons te overleggen of u kunt komen. We bekijken dan samen met u hoe we u veilig kunnen helpen.

RIVM regels

In onze praktijk (en in het gezondheidscentrum) gelden de regels van de RIVM. We vragen u daarom om anderhalve meter afstand te houden, in de wachtkamer, in de gangen en in de spreekkamer. Het dringende verzoek is om in het gezondheidscentrum een mond-neusmasker te dragen.

Daarnaast proberen we te voorkomen dat we het virus via onze handen verspreiden. U krijgt als u binnenkomt een vriendelijke begroeting, maar we geven u geen hand. Niesten en hoesten doen we in onze elleboog en als het nodig is, gebruiken we papieren zakdoekjes die we meteen na gebruik weggooien. En het belangrijkste: we wassen onze handen vaak en zorgvuldig. Wij vragen u ook om u aan deze afspraken te houden.

In het gebouw

Bij de ingang van het gebouw kunt u de huisregels die nu gelden, nog een keer lezen. Er is vaak ook desinfecterende gel om uw handen te reinigen.

Op verschillende manieren wordt aangegeven welke route u moet lopen. Deze route zorgt ervoor dat bezoekers en medewerkers op een veilige manier door het gebouw kunnen lopen. Volgt u daarom altijd de route, ook als die misschien niet zo logisch lijkt. Alleen als we ons allemaal aan de route houden, houden we het veilig.

Zorgt u er verder voor dat u niet langer dan nodig is in het gebouw bent. Kom niet veel te vroeg voor uw afspraak en verlaat het gebouw als u klaar bent.

Verwijzingen naar specialisten

Specialisten en andere zorgverleners hebben hun manier van werken ook moeten aanpassen. In veel ziekenhuizen bijvoorbeeld is er op dit moment minder ruimte voor patiënten die andere klachten dan corona hebben.

Huisartsen kunnen als dat nodig is doorverwijzen, maar daarbij moeten we wel keuzes maken. Als het medisch veilig is om nog even te wachten met een bezoek aan een specialist, zullen wij u niet meteen doorverwijzen. Wij zullen dit met u bespreken en aan u uitleggen.